top of page

Útszeretők

"Az út üres, de működését abba sose hagyja. És mélységes, mindennek ősatyja. 

Élét tompítja, görcseit oldja, fényét fakítja, elvegyül porba. 

Megfoghatatlan és mégis van.

Én nem tudom, ki a szülője, 

de vénebb, mint a tünemények őse"

 

/Tao te King/

 

Az Útszeretők alaptémája a fiatalság útkeresése. A darab az emberek közötti távolságot kutatja, milyen utak jönnek létre két ember között, például közvetlen találkozásokat idegenekkel, vagy évekig tartó viharos szerelemi viszonyokat. Az egyénre akár rövid találkozások is egy életre meghatározóak, míg máskor együtt töltött évek sem hagynak nyomot, az alkotók ezeket a végletek állítják szembe egymással a maguk fiatalos szemszögéből.
 

Kritika:

"Az Útszeretők amolyan road movie-stílben előadott bolondos zenés-táncos utazás. Az előadó ex-BUTI-sok, Drávucz Petra és Szűcs Dóra talán már egy új generáció hírnökei: róják a köröket, koptatják az utat, surrog meztelen talpuk alatt a fekete graboplast szőnyeg„
„Erősen gondolkozom, hogy mitől él is annyira ez az előadás, hiszen nem beszélnek eget rengetően új mozgásnyelvet, ugyanakkor a kommersz zenei háttér használata nemveszélytelen – el lehetne hasalni rajta, ha nem elővigyázatosak. De nincs para. Pimaszul veszik maguknak a bátorságot, hogy ellavírozzanak már-már a giccs kapujáig is, aztán zsupsz, egy-két jól irányzott mozdulattal, grimasszal,vállrándítással, szúrós tekintettel, láthatatlan nyelvöltéssel visszarántják onnan az egészet, és kajánul az arcunkba vihognak: ne izguljatok, tudjuk, mitől döglik a légy!
Szóval, ott tartottunk, hogy mitől működik – és a választ itt és most a két előadó lehengerlő egyéniségében találom meg.
Ahogy a maguk koreografálta darabot ténylegesen is a maguk képére és hasonlatosságára formálják. Nem attól izgalmasak, hogy „jó” a koreográfia, vagy, hogy „jól” interpretálnak – egyébként jó és jól! –, hanem hogy ők maguk a darab. Ők maguk a koreográfia.”


Králl Csaba: LÁBÁN-LAUDÁCIÓ: ÚTSZERETŐK(1), megjelent a Lábán Rudolf-díj kuratóriumának hivatalos oldalán, 2013. május 9-én

--

Koreográfia, tánc: Drávucz Petra, Szűcs Dóra Ida

Fény: Pete Orsolya
Fotó: Hevér Zsófia
Trailer: Andristyák Marcell
Trailer DOP: Dimeth Balázs
Trailer kamera technika: Cinematic Stúdió
Támogatók: Apodosz Alapítvány, Artus, Műhely Alapítvány, Nemzeti Kulturális Alap, Új Előadóművészeti Alapítvány
 

 

  • A projekt a Nemzeti Kulturális Alap Táncszakmai Kollégiuma támogatásában valósul meg.

 

bottom of page