top of page

Előzmények

​A jelenleg Értékmegőrző néven létező független interdiszciplináris intézmény alapításának gondolata nagyjában 2005-2006-ban született meg, két, egymástól független esemény folyományaként:

az egyik Dettre Gábor film- és színházi rendező és Szöllős Melinda, rendező asszisztens nevéhez köthető, akik a budapesti Ráday utcában terveztek megnyitni egy dokumentumtárat, melyben katalogizálva gyűjtött mozgóképanyagok segítették volna az alternatív színház, tánc és kísérleti film iránt érdeklődő kutatókat.

Ennek a helynek praktikus menedzselésére kérték fel Szűcs Rékát, a BEM Art Mozi akkori vezetőjét.

Az általuk megpályázott és elnyert helyiségekben ma Dokuart néven hasonló profilú intézmény található, az egykori önkormányzat által kiírt pályázat ún. „második helyezettjének” működtetésében. (…)

Dettréék végül soha nem kerültek „birtokon belülre”, ám a megfogalmazott célokat az Értékmegőrző Művészeti Központ helyett immáron az Értékmegőrző Művészeti Stúdió és Filmarchívum integrálta.

A brand, a misszió mögé 2006 decemberében jogi személyiség, az Apodosz Alapítvány (apodosz=a fölfelé vezető út, gör.) is került, melynek egyik kurátora Dettre Gábor lett.

A másik „alapító esemény” Juhos István Putto koreográfus, Lóky Tamás művészeti menedzser és Szűcs Réka közös kezdeményezése –egy zártkörű matinévetítést szerveztek hazai kortárs táncművészek számára a budapesti BEM Art Moziban bemutatván a szlovén szerzőpáros, Istok Kovac és Saso Podgorsek What Are You Going to Do When You Get Out of Here? -című táncfilmjét, melynek magyar társ-producere a BEM-et működtető Kántor László, illetve az Új Budapest Filmstúdió volt.

Az azóta megvalósult Értékmegőrző-projektekben Juhos és Szűcs aktív résztvevők voltak, míg Lóky Nagy Zoltán koreográfussal egy másik intézmény, a SÍN Kulturális Központ létrehozásába fogott. (A kezdeti SÍN-stábban még megtaláljuk Juhost, mint a „jogelőd” Gesztus Műhely Egyesület tagját és Szűcsöt is, mint felkért külső munkatársat.)

fotó: Szabó Linda, Nagy Árpád

bottom of page