top of page

Tánc/Film/Mű/Hely

aktuális:

A Tánc/Film/Mű/Hely 2023 az NKA IZP támogatásával, több budapesti helyszínen valósult meg. 

szakmai beszámoló>>

a képzéshez kapcsolódó szakanyag>>

A Stúdió első szakmai rendezvénye volt a 2007 októberében, az YPA Ybl Palota Művészeti Központban megrendezett négynapos szakmai műhely, a Tánc/Film/Mű/Hely 2007., melyet a Nemzeti Kulturális Alap Táncszakmai Kollégiumának támogatása jóvoltából a Fellini Filmmel és az YPA-val közösen valósítottunk meg.

A helyszínt adó YPA megszűnése után a 2008-as workshopot a Gödör Klub fogadta be, míg a 2009-es a Pécsi Tudomágyegyetem film tanszakával közös szervezésben Pécsett jött létre, az egyetem, a HÖK és a város több kulturális intézménye támogatásával.

A szemináriumok rövid filmelemzések, szakmai beszélgetések, filmtörténeti-elméleti előadások révén adnak betekintést a filmkészítés rejtelmeibe – egyfajta filmes "gyorstalpalóként", fókuszban a tánccal.

 

Óraadóink filmes szakemberek – rendezők, operatőrök, vágók, trükk-mesterek -, akik azonban nem feltétlenül rendelkeznek e műfaji ti. táncfilmes tapasztalatokkal.

Ám a feladat nem is ez. Sokkal inkább valamiféle közös kísérlet. Illetve a művészet más-más területein szerzett tapasztalatok e célú megosztása.

A laborjainkon történő részvétel abszolút gyakorlati ténykedést jelent. Két foglalkozáson keressük a műfaj forgatókönyves kereteit, majd -a múlt évhez hasonlóan- más-más filmnyelvet beszélő alkotók készítenek hallgatóink bevonásával "egy nap" –három délután alatt- filmet egy-egy kiválasztott koreográfiai részletre.

A folyamat alatt mindenki tanul. A filmben szereplők belülről, a felvételt figyelők kívülről tapasztalják, látják át a különböző munkafázisokat.

A negyedik nap az utómunkáé. A résztvevők csoportokra osztva kapnak vágási ismereteket.

A Tánc/Film/Mű/Hely kifejezetten szakmai program. A műfaj iránt érdeklődő alkotóművészeknek, szakembereknek szól, populárisabb, a nagyközönség számára nyitott esti vetítésekkel, elemző beszélgetésekkel kiegészülve.

Oktatóink voltak:

2007.

Iványi Marcell, filmrendező, Hilbert Anette, filmesztéta, Pálfi György, filmrendező, Pohárnok Gergely, operatőr,


 

bottom of page